Presedintele Basescu a declarat, cu cateva luni in urma, ca Legea lustratiei vine "prea tarziu". La Bookfest, pe 10 iunie, presedintele si-a schimbat parerea. Dl presedinte considera, acum, ca legea trebuie adoptata cat mai repede. Pe de alta parte, Comisia juridica a Camerei, luand in consideratie "dezbaterile laborioase" (cum s-a exprimat dl Sergiu Andon, deputat PC) pe care le va provoca legea in comisie, a decis sa amane pentru toamna discutarea acestei legi.
Putem, in consonanta cu pozitia anterioara a presedintelui, sa ne intrebam daca, intr-adevar, aceasta lege nu vine prea tarziu. Desigur, oportunismul si servirea unei oranduiri nefaste pentru tara ar trebui sanctionate. Dar, in cei aproape optsprezece ani de la caderea regimului comunist, "lustrabilii" au continuat sa existe si s-au diferentiat… Unii si-au manifestat, in diferite grade si nuante, fidelitatea fata de regimul comunist. De pilda, dl Ilie Merce, deputat PRM, care a facut in repetate randuri elogiul Securitatii. Altii s-au detasat de aceasta retorica. De exemplu, dna Mona Musca, una dintre initiatoarele Legii lustratiei, a carei cariera politica a fost oprita inainte chiar ca legea pe care o propusese sa fie adoptata. Dl Merce continua sa fie in Parlament, dna Musca a demisionat.
Cazul dnei Musca merita sa fie reanalizat. Iata o persoana care a semnat un angajament de informator sub un nume conspirativ! Care a redactat rapoarte confidentiale. (Nu s-a putut insa demonstra ca aceste rapoarte contineau informatii de natura sa dauneze persoanelor denuntate.) Mai tarziu, dna Musca devine om politic liberal. Se afla la originea unor initiative cu caracter inovator. Culmea ironiei, este printre initiatorii Legii lustratiei. Timp de luni si de ani, dna Mona Musca a fost al doilea cel mai popular om politic din Romania (dupa dl Basescu). Apoi CNSAS a definit activitatea dnei Musca drept "politie