Cel mai greu suporta gropile din drum bolnavii transportati cu masinile Serviciului Judetean de Ambulanta, care ajung mai mult morti decit vii la spital. Luna trecuta, sotia primarului din Nistoresti a asteptat Ambulanta aproape doua ore pentru a o lua la spital. Soferii parcurg drumul de la Vidra la Nereju in patru ore, timp in care ar ajunge pina la Iasi sau Bucuresti.
Drumul de peste 30 de kilometri care leaga Valea Sarii de Nereju, cea mai cunoscuta zona etnografica a Tarii Vrancei, a ajuns un adevarat iad pentru toti cei nevoiti sa-l parcurga. Cel mai mult au de suferit bolnavii nevoiti sa indure timp de patru ore, cit dureaza pargurgerea drumului, trepidatiile din Ambulante.
"Daca omori vaca si o culci in drum, nu-ti dai seama ca este acolo", ne-a spus un sofer de pe Statia de Ambulanta Vidra. In ciuda faptului ca Dumnezeu i-a harazit sa traiasca pe "un picior de plai, pe o gura de rai", localnicii din Valea Sarii, Naruja, Paltin, Nistoresti, Vrincioaia, Spulber si Nereju au ajuns sa-si blesteme zilele cind au un necaz care-i scoate din satul lor.
Vazind conditiile inumane pe care trebuie sa le indure bolnavii transportati la spital, mai multe cadre sanitare care deservesc zona montana vor sa sesizeze Organizatia Modiala a Sanatatii si chiar Comisia Europeana.
6508 Cadrele medicale care lucreaza in cele sapte comune de pe Valea Zabalei si a Narujei au ajuns sa se teama pentru viata bolnavilor care sint nevoiti sa parcurga drumul pina la spital.
Situatia a devenit si mai critica dupa inundatiile din vara anului 2005, cind drumul judetean 205 D Valea Sarii - Nereju a fost distrus pe mai multe portiuni de iesirea piriului Zabala din matca. Aceeasi soarta a avut-o si drumul judetean 205 M care leaga comuna Naruja de Nistoresti si care a fost distrus in proportie de 80 la suta de apele Narujei.
Luna t