Dan Mihail Nicu a devenit director general al Societe Generale Asset Management - BRD SAI in anul 2001. Anterior a fost presedintele SIRA - societate de administrare a Fondului pentru Comert Exterior.
Dan Nicu este licentiat in economie al Universitatii din Craiova si a obtinut un titlu MBA la Conservatoire National des Arts et Metiers din Paris.
Interlocutorul nostru sustine ca principala cauza a dezvoltarii slabe a pietei fondurilor mutuale este rata de economisire-investire inca redusa fata de cea din tarile vecine. Alte cauze care concura la dezvoltarea scazuta a pietei mai sunt nivelul redus de educatie financiara a populatiei, sistemul restrictiv al autoritatii de reglementare si nevoia ridicata de resurse a sectorului bancar.
Toti acesti determinanti, pusi cap la cap, explica decalajul enorm dintre investitiile in fondurile mu-tuale si celelalte alternative investitionale (depozite, asigurari de viata cu capitalizare, pensii private).
Industria fondurilor mutuale si-a propus sa ajunga pana in anul 2009 la active de doua miliarde euro. Nu vi se pare prea ambitioasa aceasta proiectie, avand in vedere ca in iunie 2007 activele abia treceau de 200 de milioane de euro?
Intr-adevar, este destul de greu de atins un asemenea obiectiv in doi ani si jumatate, iar cei care au transmis aceste estimari au fost ori foarte optimisti, ori nu au avut in vedere ca schimbarile in structura - dinspre consum catre economisire si investitii - pot dura mai multi ani, in functie de gradul de acoperire a nevoilor de consum ale populatiei.
Cresterea pietei se poate realiza insa si prin aparitia de noi produse sau de noi operatori si, de ce nu, prin aparitia de investitori straini care sa includa si Romania in universul lor investitional. Istoria evolutiei industriei OPCVM (n.r.
- organisme de plasament colectiv in va