UE si SUA trebuie sa isi intensifice ofensiva diplomatica la nivel inalt in Asia Centrala, pentru a impiedica o reinstaurare a monopolului rusesc asupra resurselor regiunii, avertizeaza analistul Vladimir Socor in "Eurasia Daily Monitor".
Presedintele rus, vladimir Putin, si-a incheiat "atacul" asupra pietei energetice globale – inceput cu "surubul gazpromovist" cu care a "ingenuncheat aproape intreaga Europa" si continuat cu vizita-fulger din primavara in mai multe tari arabe – cu o vizita de cinci zile in Asia Centrala, in cadrul careia au fost incheiate acorduri privind includerea zacamintelor de gaze ale Rusiei, Kazahstanului, Turkmenistanului si Uzbekistanului intr-o retea de conducte comune, a scris ITAR-TASS. Ceea ce, potrivit lui Socor, echivaleaza cu un monopol rusesc asupra tranzitului energetic. Analistul constata ca, in timp ce SUA par constiente de miza ridicata si au "contraatacat" cu o serie de vizite ale unor consilieri pe probleme de securitate si de politica externa in Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, Uniunea Europeana pare sa nu realizeze gravitatea situatiei, ba chiar unii oficiali ai Comisiei Europene au facut declaratii publice de renuntare la conductele transcaspice, "in semn de deferenta fata de Rusia", arata Vladimir Socor, intrebandu-se si daca acestia au autoritatea de a face astfel de declaratii.
ITAR-TASS se grabeste sa califice drept "un esec total" "planul euro-asiatic" al Washingtonului, subliniind ca "fara Eurasia, SUA nu sunt capabile sa tina in frau cu mana stanga Rusia, iar cu mana dreapta – China". "In timp ce Washingtonul si Biskekul incercau sa rezolve cazul impuscarii unui sofer kazah de catre un paznic american de la baza aviatica Manas, in timp ce criticii de la Hollywood discutau pe marginea imaginii asa-zisului jurnalist kazah Borat, iar aparatorii drepturilor omului discutau situatia din Uzbekistan