Investitorii au prea putine optiuni
BVB, in inferioritate fata de Bursele din regiune
Desi la BVB valorile tranzactionate si capitalizarea bursiera sunt vizibil mai mari fata de cele din anii precedenti, ele continua sa se mentina inca la niveluri scazute comparativ cu pietele tarilor din jurul nostru. In plus, paleta de instrumente aflata la dispozitia jucatorilor bursieri ramane una destul de saraca.
"O simpla inventariere a instrumentelor financiare care sunt tranzactionate pe pietele bursiere din tarile in care reforma economica s-a desfasurat intr-un ritm mai alert decat in Romania (Polonia, Cehia, Ungaria) ne arata ca investitorii de la Bursele de Valori din Varsovia sau Ungaria au la dispozitie actiuni, obligatiuni corporative, obligatiuni guvernamentale, instrumente financiare derivate (contracte futures si options), ETF-uri (titluri de participare la un fond de investitii care urmareste evolutia unui indice bursier)", a declarat pentru Curierul National Stere Farmache, directorul BVB. Principalele elemente care au facut ca tari precum Ungaria, Polonia sau Cehia sa fie la un nivel mai avansat decat al nostru in ceea ce priveste dezvoltarea pietei bursiere tin de performantele economice superioare, de faptul ca si-au deschis Burse mai devreme ca noi, si ca au aderat la Uniunea Europeana de mai multi ani.
Pietele din tarile din Europa Centrala si de Est s-au distantat destul de mult fata de piata romaneasca deoarece avantajul lor a fost acel ritm sustinut de privatizare care a asigurat premisele consolidarii unei economii de piata eficiente si a unei piete bursiere functionale.
Ringurile din Polonia au o capitalizare de 222 mld. euro, cele romanesti de doar 25 mld. euro
Cu toate ca BVB a inregistrat in ultimii ani performante de exceptie cum ar fi cresterea valorii de tranzactionare si capitalizare, randamente bune adu