Portile de Fier/Rompres
"Debitele Dunarii sunt, in prezent, de aproximativ 4.000 de metri cubi pe secunda, ceea ce reprezinta 60% din media obisnuita pentru aceasta perioada. Procentual, scaderea debitului fluviului si micsorarea productiei de energie sunt direct proportionale, astfel ca, daca debitul a scazut cu 40%, si productia va scadea cu acelasi procent", au explicat sursele citate.
Potrivit acestora, productia de energie in hidrocentralele ce functioneaza cu ajutorul apelor interne se afla la un nivel normal intrucat lacurile au un grad de umplere de aproximativ 70%.
Acestia au mai spus ca, daca seceta se va prelungi, pot aparea probleme in ceea ce priveste productia de electricitate. "Am prevenit aceste probleme prin scaderea cantitatii de energie contractate clientilor nostri, anticipand ca aceasta vara va fi una secetoasa", au precizat sursele.
Centrala de la Cernavoda s-ar putea opri
Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica a declarat ca in situatia in care temperaturile vor continua sa creasca exista posibilitatea ca centrala de la Cernavoda sa-si inceteze activitatea.
Unitatea 1 de la Cernavoda a mai fost oprita in vara anului 2003, intre 24 august si 19 septembrie din cauza secetei, intrucat nu mai exista suficienta apa pentru racire.
"Nu cred ca reactorul se va opri din cauza temperaturii. Problema mare va fi daca va scadea mult nivelul Dunarii pentru ca nu mai putem raci reactorul. Pe termen foarte scurt nu sunt probleme cu scaderea debitului, dar ramane de vazut", a punctat Chirica. Portile de Fier/Rompres
"Debitele Dunarii sunt, in prezent, de aproximativ 4.000 de metri cubi pe secunda, ceea ce reprezinta 60% din media obisnuita pentru aceasta perioada. Procentual, scaderea debitului fluviului si micsorarea productiei de energie sunt direct proportionale, astfe