Trecerea de la pensii de stat la cele private obligatorii nu il forteaza pe omul de rand la un efort suplimentar. Teoretic, oricine are varsta de pana in 35 de ani trebuie sa aleaga unul din fondurile private autorizate, pana la sfarsitul anului. Daca nu o face, Casa Nationala de Pensii il va repartiza automat.
Analistii spun ca fondurile de pensii private obligatorii vor fi asemanatoare ca oferta. Deci nu prea ai ce sa alegi. In plus, nu vom da banii din buzunar, ci o parte din contributia de pana acum, la asigurarile sociale de stat, se va muta la fondul de pensii private obligatorii.
Esenta reformei in sistemul de pensii este ca pensia de stat va fi inlocuita treptat de pensia privata obligatorie, fara ca pe omul de rand sa il coste ceva in plus. Autoritatile statului vorbesc despre trei piloni ai noului sistem de pensii. De fapt, acesti piloni enigmatici sunt trei tipuri de contributii pentru pensii. Primul, este fondul traditional de pensii de stat.
Acesta va exista in continuare, dar, angajatorii vor plati din ce in ce mai putin catre bugetul asigurarilor sociale de stat. In schimb, angajatorii vor lua din contributia de pana acum, a salariatului, pentru fondul de pensii de stat si o vor redirectiona catre un alt fond de pensii, privat, obligatoriu. Adica cel de-al doilea “pilon”.
Acest fond de pensii privat, obligatoriu, trebuie sa fie ales de catre cel care are un salariu. Daca salariatul nu alege fondul privat pana la 1 ianuarie 2008, Statul va decide pentru el.
In teorie, pentru salariatul cu varsta de pana in 35 de ani, nimic nu se schimba in ceea ce priveste taxele pe care le are de platit. Numai ca, o parte din banii pe care ii dadea pana acum la stat, prin firma unde este angajat, vor merge la fondul privat de pensii.
Iar suma de bani redirectionati catre noul fond privat, va creste odata cu ti