De frica sa nu aiba pe constiinta vreun batran care sa se prapadeasca din cauza caldurii excesive de ieri, ministrul Muncii s-a intalnit de urgenta cu protestatarii.
Pentru prima data in 17 ani, pensionarii au reusit sa-si coordoneze actiunile de protest la Camera Deputatilor, Guvern, Ministerul Muncii, precum si in majoritatea prefecturilor din tara.
Prezenta a 100 de pensionari la Camera Deputatilor pentru a urmari modul de dezbatere a unui proiect legislativ ce prevede majorarea punctului de pensie de la 31 la 45% din salariul mediu brut pe tara a fost urmata de protestul din fata Guvernului, unde reprezentantii Federatiei Pensionarilor au depus un memoriu cu mai multe revendicari. Concomitent, la Brasov, Suceava, Galati, Botosani, Giurgiu, Vaslui, Slatina, Iasi, Giurgiu, Resita s.a., sute de varstnici au pichetat prefecturile pentru a protesta impotriva umilintelor la care sunt supusi milioane de batrani, prin pensiile cele mai mici din tarile europene.
Acestia au huiduit autoritatile, le-au mai imbrancit, strigand "Hotii, hotii!", "Ne lasati sa murim", "Ne-ati mintit destul", "Pensii majorate, nu necazuri indexate".
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, i-a invitat la sediul institutiei pe reprezentantii protestatarilor, pentru a discuta lista de revendicari, pe care o cunostea de saptamana trecuta. Demnitarul a declarat ca a parcurs, impreuna cu pensionarii, toate cerintele acestora, dar cea mai grea problema de rezolvat o considera majorarea punctului de pensie. Pacuraru a precizat ca o crestere a valorii punctului de pensi la 45 la suta din salariul mediu brut pe tara ar insemna un fond bugetar de doua miliarde de euro anual, cuantum imposibil de atins in anul 2008. In schimb, acesta a promis o majorare a pensiilor, in luna septembrie, de cinci procente, urmata de o alta majorare la sfarsitul anului, care insa nu poate fi preci