30% dintre aleşii doljeni nu au parafat contractul cu SC PROTAN SA Bucureşti, firma care se ocupă cu incinerarea animalelor găsite moarte. Inspectorii DSV Dolj au acţionat în consecinţă, aplicând sancţiuni.
Primarii din judeţ nu au reuşit nici în acest an să se conformeze cerinţelor Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj şi să încheie contracte cu o firmă de ecarisaj. Potrivit directorului adjunct al instituţiei, Costică Retea, consiliile locale din fiecare comună au obligaţia să parafeze actul de colaborare cu SC PROTAN SA Bucureşti, cea care a câştigat licitaţia la nivel naţional. Societatea de profil se ocupă de ridicarea cadavrelor animalelor şi transportarea lor în Capitală, acolo unde sunt procesate şi apoi incinerate. Cheltuielile pentru desfăşurarea operaţiunilor sunt suportate de stat.
Deşi există chiar un act normativ în acest sens, care obligă aleşii locali să ia în serios recomandările DSV Dolj, aproximativ 30% dintre comune s-au făcut că uită. Conform Legii nr. 73/2006, art. 9: „Consiliile locale sunt responsabile de neutralizarea cadavrelor de animale provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale sau a celor găsite moarte pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective pentru care nu se poate identifica proprietarul“.
„E datoria lor să intre în contact cu cei de la PROTAN. În baza contractului pe care îl încheie, toate animalele descoperite moarte pe teritoriul unei comune sunt ridicate de firma specializată. De asemenea, ar trebui să aibă spaţii pentru colectarea şi depozitarea animalelor şi păsărilor moarte, dar şi frigidere speciale“, a apreciat Costică Redea. Directorul DSV Dolj a menţionat că fiecare primărie a primit informări în legătură cu obligativitatea impusă de Legea nr. 73/2006.
O situaţie şi mai dezastruoasă este la capitolul autorizări păşuni, unde aleşii locali n-au habar că ar tre