Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au planuri mari în România. BEI şi-a deschis recent biroul de la Bucureşti, pentru „a pune umărul“ la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. La rândul său, BERD, datorită unui portofoliu consistent de proiecte, a ajuns să aibă la Bucureşti cel de-al doilea birou ca mărime din cele 29 de ţări în care operează. Fondurile europene post-aderare i-a de
Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au planuri mari în România. BEI şi-a deschis recent biroul de la Bucureşti, pentru „a pune umărul“ la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. La rândul său, BERD, datorită unui portofoliu consistent de proiecte, a ajuns să aibă la Bucureşti cel de-al doilea birou ca mărime din cele 29 de ţări în care operează. Fondurile europene post-aderare i-a determinat pe reprezentanţii celor două bănci să se aşeze la aceeaşi masă, alături de Comisia Europeană, pentru a oferi consultanţă şi bani marilor proiecte de infrastructură şi mediu din România. Într-o primă etapă, au fost identificate 80 de proiecte în valoare totală de circa 10 miliarde de euro.
BERD: «Lucraţi cu noi pentru pregătirea proiectelor»
Capital: Aţi primit deja solicitări pentru proiecte de infrastructură?
Hildegard Gacek: BERD a început din 1995 să acorde sprijin financiar pentru proiectele de infrastructură. În prezent, banca este implicată în proiecte privind reţelele de apă şi canalizare, managementul deşeurilor, reţelele de termoficare, precum şi în proiectele pentru reţeaua de drumuri regionale şi transport urban în peste 20 de oraşe ale ţării.
Capital: Care sunt proiectele prioritare pentru România în ceea ce pr