Aderarea la UE a suscitat prezumtii din cele mai variate ale specialistilor imobiliari, cu mult timp inainte ca aceasta sa devina un fapt. O mare parte dintre analistii pietei se aventurau atunci in a prevedea o scadere a preturilor la locuinte, dupa modelul consacrat al altor tari est- europene. Astfel, se arata intr-un comunicat EuroMetropola, "Daca in Ungaria si Polonia s-au semnalat scaderi de pana la 15% la pretul proprietatilor in perioada imediata integrarii, analistii romani s-au grabit sa afirme ca si pe piata imobiliara romaneasca se vor inregistra scaderi de preturi semnificative".
Ieftinirea locuintelor ar fi fost rezultatul unui climat de nesiguranta pe care impunerea noilor standarde europene avea sa-l creeze la nivelul intregii economii. "Dupa aceasta scadere se prevedea o crestere fulminanta, pe fondul avalansei de straini care se vor grabi sa investeasca in tara noastra", aminteste EuroMetropola. Au trecut 6 luni si, iata, niciuna dintre previziuni nu s-a adeverit. Dimpotriva. Preturile s-au majorat nestingherite, inregistrand chiar o accelerare a ritmului de crestere.
Robert Teodorescu, directorul Departamentului de Vanzari Rezidentiale din cadrul Regatta, ne-a declarat: "La inceputul anului, cresterea a fost mai brusca decat in ceilalti ani, insa si-a reintrat in ritmul normal (20-30% pe an) ce caracterizeaza perioada 2001-2006".
La randul sau, Monica Marin, Partner Manager in cadrul EuroMetropola, identifica aceeasi tendinta alerta de crestere a preturilor: "Daca dupa o jumatate de an de la momentul integrarii in Bulgaria, pretul proprietatilor a inregistrat o crestere de 15%, nici in Romania nu se vorbeste despre vreo stagnare sau reducere, ci de o crestere a acestora cu 10, pana la 20%".
In acest context, s-ar putea spune ca mult-trambitata aderare la UE, cu previziunile adiacente, a trecut mai mult sau mai putin neobse