Plenul celor doua Camere parlamentare a luat act, astazi, de raportul de activitate al Serviciului Roman de Informatii (SRI) pentru anul 2005, document prezentat in fata senatorilor si deputatilor de catre directorul SRI, George Maior, informeaza Rompres.
Raportul, structurat pe sase capitole, prezinta o evaluare a activitatii SRI in anul 2005 si obiectivele pentru anul 2006.
Potrivit celor prezentate de George Maior, volumul de informatii obtinut de SRI in anul 2005 a crescut cu 18% fata de anul 2004, 67% dintre acestea fiind obtinute din surse secrete umane, 18% din surse tehnice si 14, 5 % din surse deschise.
"Informatiile din toate aceste categorii de surse au fost valorificate prin transmiterea catre beneficiarii legali a peste 13. 000 de documente de informare, de analiza, de sinteze. Circa 10% au fost catre presedintele Romaniei si 5% pentru Administratia Prezidentiala, aproximativ 15 % catre primul- ministru si peste 46 % catre ministere si alte agentii guvernamentale. A crescut si ponderea informatiilor transmise catre structurile locale si catre factorul legislativ", a declarat George Maior.
Directorul SRI a punctat, totusi, ca in anul 2005, fata de 2004, a scazut cu 5% ponderea informatiilor obtinute din mijloace tehnice, dar s-au intrunit o serie de conditii favorabile care au condus la consolidarea situatiei generale de securitate a Romaniei.
"In 2005, SRI a intreprins peste 1.000 de actiuni specifice de prevenire care au vizat in principal descurajarea si limitarea unor fenomene, riscuri, amenintari la adresa securitatii nationale, protectie a informatiilor clasificate si alte aspecte legate de securitatea nationala", a punctat Maior.
El a precizat ca, in cooperarea interinstitutionala, s-a remarcat o crestere a schimbului de informatii cu parteneri nationali, peste 4.000 de informatii fi