Un romăn din doi se găndeşte să părăsească instituţia sau compania in care lucrează pentru un alt loc de muncă. Angajaţii romăni se implică emoţional foarte mult in viaţa profesională.
Romănii asociază viaţa profesională cu ideea de plăcere şi au aşteptări mari de la angajator, atăt pe plan material, căt şi din punctul de vedere al recunoaşterii profesionale. Nota medie pe care o dau vieţii profesionale este de 7,1, comparativ cu media europeană de 6,2, ceea ce inseamnă că sunt mulţumiţi de carieră.
LOIALITATE. Acestea sunt concluziile unui barometru al motivaţiei şi aşteptărilor salariaţilor din Romănia, realizat de Ipsos Research in primăvara acestui an pentru firma Accor Services. 35% dintre respondenţi afirmă că se găndesc să-şi schimbe jobul şi urmăresc atent anunţurile de angajare, 10% caută activ un nou loc de muncă in Romănia, iar 6% işi caută un loc de muncă in străinătate. Procentul angajaţilor din sectorul privat care-şi manifestă mai puţină loialitate faţă de angajator este mai mare decăt al angajaţilor "la stat", dar mai mulţi dintre aceştia din urmă sunt hotărăţi să-şi schimbe actualul loc de muncă cu unul peste graniţe. Romănia are cel mai mic grad de loialitate pe plan european, dar cauzele sunt dinamismul pieţei forţei de muncă, nivelul incă scăzut al salariilor, dar şi lipsa de recunoaştere din partea angajatorilor. Schimbarea frecventă a jobului poate oferi posibilitatea perfecţionării, deoarece principalele aşteptări ale angajaţilor sunt instruirea, subvenţiile pentru concediu, pentru ingrijirile medicale, masa de prănz, dar şi fondurile de pensie.
FERICIREA LA MUNCĂ. In procent de 33%, romănii asociază munca ideii de plăcere, iar 31% cu rutina. O treime din romăni se simt deseori fericiţi şi impliniţi in muncă şi 43% sunt măndri de ceea ce fac. Mulţumirea angajaţilor ţine de nivelul de autonom