- Diverse - nr. 118 / 20 Iunie, 2007 SOLUL este stratul fertil de la suprafata pamantului, cu o grosime de 10-20 cm, format in mii de ani (1 cm de sol creste in cateva sute de ani si se poate distruge foarte repede), care asigura existenta vietii pe Terra. Stratul de sol fertil nu este uniform pe suprafata pamantului, exista suprafete intinse de deserturi, zone muntoase si de podisuri erodate, unde stratul de sol fertil lipseste. Pentru agricultura, in special pentru cultura cerealelor, plantelor tehnice si furajere, zonele de favorabilitate maxima sub aspect pedoclimatic sunt situate in mod special in jurul paralelei de 45°, zona temperat continentala, cu soluri cernoziomere. Solurile sunt organisme vii care se nasc, se formeaza si se aprovizioneaza in substante nutritive, apoi se erodeaza si mor. Moartea solului incepe cu distrugerea microorganismelor utile din sol, cauzate de: seceta indelungata, baltirea apei si asfixia plantelor, substante chimice: erbicide, ingrasaminte chimice in doze mari, lipsa ingrasamintelor naturale, fenomene de levigare si eroziune, poluarea radioactiva. Sanatatea si productivitatea plantelor sunt date de sanatatea pamantului, de aprovizionarea acestuia in substante organice si chimice (N, P, K, macro si microelemente), statusul pedoclimatic, tipul de sol, agrotehnica s.a. Aprovizionarea cu microelemente a solului este foarte diferentiata pe marile zone agricole ale lumii. Se constata carente severe in azot, fosfor, potasiu, magneziu, dar si in bor (unul dintre cele mai importante microelemente), seleniu, iod (mai ales in zonele submontane), mangan, cupru, fier, litiu. Carenta solurilor in substantele amintite se manifesta prin aparitia unor carente la plantele de cultura, manifestate prin reducerea proceselor de crestere si dezvoltare, coloritul anormal al frunzelor, aparitia unor boli la plante. Cea mai importanta cantitate de biomasa