4.218.000 de euro valoreaza tigarile de contrabanda confiscate in primele cinci luni ale anului de catre politistii de frontiera romani. Fie ca au lucrat singuri, sau in colaborare cu alte autoritati, acestia pot sa "contabilizeze" 33 de dosare penale in care sunt cercetate 106 persoane. Dintre acestea, 55% sunt romani, 30,7% moldoveni si 8,5% ucraineni.
Pe parcursul cercetarilor, politistii au stabilit ca cea mai frecventa metoda de contrabanda, in cazul persoanelor fizice, este cumpararea produselor din Ucraina si Republica Moldova si revinderea lor pe pietele din Romania fara achitarea taxelor vamale. In cazul persoanelor juridice modul de operare este diferit. Acestea, fie declara cantitati mai mici de marfa, fie inscriu in documente produse pentru care taxele vamale au valori mai mici, fie folosesc metoda "capac".
Politistii au facut si o clasificare a locurilor cel mai fracvent folosite pentru ascunderea tigarilor. Astfel, in trenurile internationale, in special in cele sosite din Republica Moldova, au fost descoperite importante cantitati de tigari, ascunse in diferite locuri greu accesibile echipelor de control (podul vagoanelor, bazinele de apa, sub podele etc.
Nu a fost neglijata nici folosirea magazinelor duty-free din punctele de trecere a frontierei si zonele libere, drept "sursa de aprovizionare" pentru piata neagra de tigari, interna si externa, dar s-a constatat si o reorientare a traficantilor spre contrabanda cu tutun vrac.
Cel mai des contrabandistii folosesc rutele din estul tarii, iar majoritatea celor care se ocupa cu traficul cu tigari introduc in Romania, de mai multe ori, cantitati mici - incadrate in plafonul vamal -, le depoziteaza la anumite persoane si dupa ce se aduna o cantitate suficienta le transporta catre cei ce se ocupa cu vanzarea ilega