"UE critica reforma justitiei de la Bucuresti", titra luni cotidianul german Handelsblatt intr-o pagina speciala dedicata Romaniei dupa aderarea la UE.
Raportul Comisiei Europene din 27 iunie va fi "destul de critic", considera Handelsblatt, citandu-l pe adjunctul-sef al misiunii UE la Bucuresti, Onno Simmons: "Dupa concedierea energicului ministru al Justitiei Monica Macovei, atmosfera privind lupta anticoruptie s-a inrautatit". Cotidianul german critica prestatia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, care "se straduieste sa slabeasca Departamentul Anticoruptie prin schimbari de personal". "Dispar dosare, anchetele impotriva unor politicieni de rang inalt sunt intarziate, nici reforma atat de necesara a Codului de procedura civila si penala nu prea avanseaza. Diplomatii acreditati la Bucuresti vorbesc de un laissez-faire al guvernantilor de la 1 ianuarie incoace", informeaza Handelsblatt.
Doua ar fi cauzele principale ale "blocajului reformelor": "slabiciunea eclatanta a conducerii" cu un guvern minoritar sprijinit ocazional de opozitie si un presedinte reformist, dar tot mai populist si antiparlament. "Dar cauza mai adanca pentru transformarea greoaie a Romaniei este faptul ca dupa c?derea dictatorului Nicolae Ceausescu in 1989 nu a existat un schimb de elite. Aproape toti cei care acum se afla in pozitii de conducere in politica si in economie provin din nomenclatura comunista, inclusiv din temuta Securitate." Concluzia cotidianului german e ca "decizia aderarii Romaniei la 1 ianuarie a fost una politica, in ideea stabilitatii in Balcani".
Raportul UE, pe 27 iunie
Raportul Uniunii Europene asupra progreselor in justitie si a situatiei privind coruptia si crima organizata in Bulgaria si Romania va fi publicat in data de 27 iunie, a confirmat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray. Raportul "nu va aborda o posibila suspenda