Cod portocaliu pentru Dolj din cauza temperaturilor înalte care vor pârjoli judeţul până la sfârşitul săptămânii acesteia şi a secetei prelungite până în luna august. Autorităţile locale au obligaţia de a monitoriza, mai ales în mediul rural, calitatea apei potabile şi nivelul apei din fântâni.
Cristian David, ministrul internelor şi reformei administrative, a convocat ieri autorităţile locale în teleconferiţă pentru a atrage atenţia asupra implicaţiilor periculoase ale caniculei care va pune stăpânire pe mai multe judeţe până la sfârşitul săptămânii viitoare. În lipsa prefectului de Dolj, plecat în Spania, cei doi subprefecţi, Nicolae Giurgiţeanu şi Ionel Ciobotea, au condus delegaţia care a participat la teleconferinţa ministrului. Deşi ministrul a decretat codul portocaliu pentru judeţ (ceea ce înseamnă stare de alertă), toropiţi de căldură, participanţii la teleconferinţă s-au retras în birouri, lăsând pe altă dată adoptarea măsurilor care să limiteze efectele caniculei.
Primarii nu vor să cartografieze fântânile
Guvernul, îngrijorat de calitatea proastă a apei potabile a fântânilor din mediul rural, a trasat sarcină Direcţiilor de sănătate publică să monitorizeze cantitatea şi calitatea apei potabile. În Dolj, acest lucru nu se poate face deoarece primarii nu vor să cartografieze fântânile pentru ca inspectorii DSP să poată recolta probe de apă pentru analiza în urma căreia se va stabili concentraţia de nitriţi şi nitraţi. Dan Mogoş, directorul DSP Dolj, a spus: „De două luni am trimis tuturor primăriilor adrese prin care solicitam să ne trimită cartografierea fântânilor din localităţile judeţului. Până acum, nici un primar nu a trimis această situaţie, fapt ce duce la imposibilitatea depistării fântânilor cu apă nepotabilă, precum şi la imposibilitatea avertizării populaţiei din zonă“. Tot DSP-ului îi revine sarcina să organize