Romania a preluat, marti, la Geneva, presedintia Consiliului Drepturilor Omului (CDO), noul for ONU ce inlocuieste, de anul trecut, Comisariatul ONU pentru Drepturile Omului.
Romanul Doru Romulus Costea si-a preluat atributiile de presedinte CDO in plina cearta intre statele lumii asupra procedurilor de lucru pe care aceasta institutie ar trebui sa le aiba, dar a reusit sa obtina un vot final asupra unui compromis facandu-si un singur "inamic" - Canada.
CDO este un organism diplomatic intemeiat in iunie 2006, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a ONU. Primul an de activitate, dupa cum noteaza un comunicat MAE de la Bucuresti, a fost dedicat stabilirii modului cum acest for va opera pe viitor. Termenul-limita stabilit in acest sens a expirat la inceputul saptamanii.
Presedintia de doi ani pe care Romania o va asigura la CDO a inceput, marti, in toiul unor dispute intre tarile reprezentate in acest for, pe tema arhitecturii institutionale a Consiliului. Un acord preliminar fusese atins luni seara si urma sa fie aprobat definitiv marti dimineata, dar certurile au reizbucnit chiar cand Doru Romului Costea prelua oficial sefia CDO.
Pana la urma, planurile au fost aprobate aproape in unanimitate, cu un vot de 46-1, scrie agentia DPA. Singura care a rupt randurile a fost Canada, care - a vrut sa-si exprime, astfel, nemultumirea ca, sub bagheta ambasadorului roman, au fost abolite functiile de raportori ONU pentru doua state “problema”: Cuba si Belarus.
Aceeasi tara s-a opus, de asemenea si dorintei de a mentine doar teritoriile palestiniene sub monitorizare permanenta. Canada a impartasit astfel pozitia SUA, tara care nu face parte din CDO si nu a avut niciun cuvant de spus in dezbaterile de la Geneva.
Romania a preluat, marti, la Geneva, presedintia Consiliului Drepturilor Omului (CDO), noul for ONU ce inl