În 1994, conducerea editurii americane Harcourt Brace lua o decizie la prima vedere absolut bizară: să achite un avans de 600.000 de dolari pentru un volum de… critică literară. Era o sumă enormă, comparabilă cu onorarii încasate de autori de best-selleruri. Totuşi, în ciuda aparenţelor, nimeni de la Harcourt nu a considerat că riscă prea mult. Cartea cu pricina, intitulată „Canonul occidental“, a fost cea mai discutată apariţie editorială a anului di
În 1994, conducerea editurii americane Harcourt Brace lua o decizie la prima vedere absolut bizară: să achite un avans de 600.000 de dolari pentru un volum de… critică literară.
Era o sumă enormă, comparabilă cu onorarii încasate de autori de best-selleruri. Totuşi, în ciuda aparenţelor, nimeni de la Harcourt nu a considerat că riscă prea mult. Cartea cu pricina, intitulată „Canonul occidental“, a fost cea mai discutată apariţie editorială a anului din SUA.
Sunt multe, mult prea multe cărţi pentru cât timp avem la dispoziţie. Trebuie să alegi, fatalmente, ce să citeşti mai întâi, ce să laşi pentru mai târziu şi, din nefericire, să te împaci cu ideea că unele (din nou, prea multe!) cărţi nu le vei deschide niciodată. Aşadar: ce să citesc, mai întâi de toate? Există pe undeva o listă? Ei bine, da: în cartea profesorului american Harold Bloom, „Canonul occidental“. Aproape 900 de titluri, suficient cât să vă ţină ocupaţi vreme de 10-15 ani…
Lista lui Bloom, de la Shakespeare la Beckett
E nevoie de o doză serioasă de îndrăzneală ca să compui o listă a celor mai bune cărţi din istorie. Şi, dacă există cineva care poate face asta, acesta e Harold Bloom, profesor la Universitatea Yale de 51 de ani. Bloom este unul dintre cei mai mari, dacă nu chiar cel mai mare, critic literar american în viaţă