Ion Sandufoto: Rompres
HotNews.ro: Care considerati ca sunt explicatiile pentru care in 2007 a plouat atat de putin, atat pe perioada iernii, cat si a verii? Se poate observa o tendinta privind extinderea perioadelor secetoase, conform datelor pe care le detineti din ultimii ani?
Ion Sandu: In Romania exista o tendinta pe termen lung (de peste 30 de ani) privind scaderea cantitatilor de precipitatii, mai ales in sudul tarii. Pe fondul acestei tendinte spre seceta, se suprapun si perioade ploioase care se incadreaza in variabilitatea naturala a climei.
Pe de alta parte, cresterea frecventei si intensitatii evenimentelor extreme este o consecinta a fenomenului de incalzire globala care influenteaza si Romania.
De exemplu, in ultimii 7 ani s-au inregistrat la nivelul Romaniei doua evenimente pluviometrice extreme, opuse: 2000 - an cu o seceta pronuntata care, prin extindere spatiala, durata si intensitate a depasit seceta din 1946
La polul opus, s-a situat anul 2005 cand, episoade repetate de inundatii au cuprins aproape toata tara, incepand cu vestul tarii in luna aprilie si terminand cu sudul tarii in luna septembrie.
In fiecare din aceste luni au fost inregistrate cantitati record de precipitatii cazute in 24 ore (ex. in luna august la 16 statii s-au depasit maximele absolute pentru aceasta luna si aproape la toate statiile din tara au fost depasite valorile medii multianuale).
HotNews.ro: Cum estimati ca va evolua Romania din punct de vedere climatic, pe parcursul acestui an?
Ion Sandu: Din informatiile de care dispunem in momentul de fata, se estimeaza ca, dupa o vara mai calda decat in mod obisnuit si mai secetoasa sa urmeze o toamna cu un regim termic si pluviometric apropiat de limitele normale.
HotNews.ro: Dar in anii ce vor veni?
Ion Sandu: Din punct de vedere stiintific, nu