Polonezul Kaczynski, amabil cu Merkel, dar nu si cu tratatul UEFoto: AP
Joi, incepe la Bruxelles unul dintre cele mai importante summituri ale Uniunii Europene din ultimii ani. Liderii celor 27 de state membre UE se vor reuni timp doua zile pentru a ajunge un nou acord asupa continutului unui nou tratat care va inlocui Constitutia europene, respinsa prin referendum in Franta si Olanda.
Potrivit BBC News, reuniunea la nivel inalt este menita sa emita un mandat pentru o conferinta interguvernamentala, care sa ajunga la un acord asupra unui tratat care sa inlocuiasca constitutia esuata. In caz de esec, Uniunea Europeana va fi aruncata intr-o criza la fel de profunda ca aceea de acum doi ani, cand electoratul francez si cel olandez au respins la referendum textul constitutional.
Noua versiune a tratatului UE nu contine cuvantul "constitutie" si ofera o serie de concesii menite sa aduca aprobarea tarilor care nu au acceptat proiectul constitutional european.
Documentul de 11 pagini prezentat de presedintia germana a Uniunii Europene stabileste un sistem procedural complex prin care este reactivat fostul proiectul contitutional. Germania a propus insa statelor membre ale blocului comunitar sa accepte abandonarea ideii de constitutie.
"Tratatul Uniunii Europene si Tratatul functionarii UE nu vor avea caracter constitutional. Conceptul de Constitutie este abandonat", se spune intr-un document elaborat de Germania, tara care detine presedintia temporara a UE.
Germania spera astfel sa se va ajunge la un acord privind un tratat redus al UE cu ocazia acestui summit, insa Polonia ar putea sa submineze agenda reuniunii daca va continua sa insiste asupra modificarii sistemului de vot din institutiile comunitare.
De asemenea, premierul britanic Tony Blair, care participa la ultimul mare eveniment din cariera sa p