Catalin Iordache
Sectia "Boli cronice" - Chercea a Spitalului de Psihiatrie Braila reprezinta o adevarata inchisoare pentru zeci de pacienti, 55 dintre ei aflandu-se aici de 20 de ani, cand au fost adusi din toate colturile tarii. Nicola Duckworth, director de program al Amnesty International pentru Europa, descria conditiile din spital drept "inumane si degradante".
Uitati de familie, care insa nu omite sa le cheltuiasca pensia, pacientii sectiei sunt ingrijiti de o mana de medici si asistenti, 49 de persoane, atat de putine incat uneori nu mai ajung sa-i salveze pe aceia care se strang singuri de gat si mor. "Cele 220 de paturi ale spitalului sunt insuficiente, daca luam in calcul ca mortalitatea psihiatrica este de 4.720 la suta de mii de locuitori. La sectia din Chercea sunt internati 140 de pacienti, iar 55 de bolnavi sunt spitalizati de 20 de ani", ne-a declarat dr. Eduard Drima, director-medical al sectiei. Exista si unii cu "state" mai vechi, fiind institutionalizati inca din 1970.
Multi dintre pacienti mai au rude doar in acte. "O parte dintre ei au rude sau pe cineva care detine custodia lor, dar le iau doar banii, iar spitalul are, practic, grija de acesti bolnavi", a declarat Florentin Craciun, managerul Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon".
S-a strangulat cu manecile camasii de noapte
Fara sprijinul rudelor, fara bani si ingrijiti de prea putine cadre medicale, pacientii ajung sa isi ia viata. Cu toate ca a fost trecut sub tacere, CANCAN a aflat despre ultimul caz de sinucidere din Spitalul de Psihiatrie petrecut in dimineata de 21 mai a.c., cand o femeie de 42 ani, Maria P., internata de opt ori in spital cu diagnosticul "tulburari agresive", a parasit dormitorul si s-a sinucis in sala de mese strangulandu-se cu un lat facut din manecile camasii de noapte. Potrivit managerului spitalului, ancheta interna a stabil