Dacă pensiile obligatorii abia intră în calculul pietei de brokeraj, din cauza costurilor substanţiale de autorizare, optimismul intermediarilor este ceva mai mare la pensiile facultative. În primul an, aceştia ţintesc 7%-8% din piaţă. Pilonul III al pensiilor facultative nu dă mari bătăi de cap brokerilor. În schimb, pentru pilonul II al pensiilor obligatorii trebuie înfiinţată o firmă distinctă şi suportate cheltuieli suplimentare pentru a intra în joc. Şi aceasta, î
Dacă pensiile obligatorii abia intră în calculul pietei de brokeraj, din cauza costurilor substanţiale de autorizare, optimismul intermediarilor este ceva mai mare la pensiile facultative. În primul an, aceştia ţintesc 7%-8% din piaţă.
Pilonul III al pensiilor facultative nu dă mari bătăi de cap brokerilor. În schimb, pentru pilonul II al pensiilor obligatorii trebuie înfiinţată o firmă distinctă şi suportate cheltuieli suplimentare pentru a intra în joc. Şi aceasta, în condiţiile în care numărul maxim de adeziuni strânse de intermediari nu ar putea depăşi, potrivit estimărilor, 100.000. Adică, nu mai mult de 5% din cei circa două milioane de angajaţi care ar putea intra în sistemul Pilonului II în cele patru luni disponibile pentru alegerea unui administrator.
Pentru cele 100.000 de adeziuni, brokerii ar trebui să împartă o piaţă de circa 2,5 milioane de euro (opt milioane de lei), dacă am lua în calcul un comision de maximum 25 de euro pentru strângerea unei adeziuni. Prea mică pentru a motiva majoritatea brokerilor să cheltuiască peste 30.000 de lei la intrarea pe piaţă. Mai ales că, în anii următori, piaţa pensiilor obligatorii ar putea coborî la circa 10% din numărul adeziunilor strânse în cele patru-cinci luni din 2007.
„Ţinând cont că brokerii ar putea ajunge, în acest an, să intermedie