Aveti dreptul sa stiti ca sinteti filmati, cind intrati intr-o institutie publica sau firma sau cind conduceti pe strada! Daca observati camere de supraveghere in institutia, in firma respectiva, sau pe strada, si nu exista nici un afis prin care sa fiti anuntat ca sinteti monitorizat video, aveti dreptul sa reclamati, iar cei vinovati de lipsa afisului vor fi amendati. Este una dintre concluziile unui seminar desfasurat, ieri, la Braila, in care reprezentantii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal i-au instruit pe cei ai autoritatilor locale in legatura cu modul in care au voie sa prelucreze datele personale ale cetatenilor si asupra prevederilor legale, cu privire la protejarea acestor date.
Astfel, participantii au aflat ca sint obligati sa pastreze secretul cu privire la datele legate de nume si prenume, data si locul nasterii, cod numeric personal, stare civila, parinti, copii, caracteristici fizice, sanatate, optiuni politice si sexuale, optiuni religioase, domiciliu, adresa e-mail, functia, etc. Astfel de obligatii revin tuturor institutiilor publice, incepind cu primarii, prefecturi, politie, scoli, spitale, banci, continuind cu institutii precum Inspectoratul Scolar, Directia pentru Protectia Copilului, Evidenta Populatiei, Directia de Sanatate Publica, si terminind cu firmele, dar si banalele buticuri, pentru ca acestea intocmesc facturi, pe care trec datele personale ale celui care cumpara.
Vicepresedintele ANSPDCP, conf . dr. Florin Negoita, a dat citeva exemple concrete cu privire la modul in care trebuie actionat, din punct de vedere legal, primul fiind legat de supravegherea in scoli: "A devenit un fenomen violenta in scoli si in perimetrul scolar, fenomen care poate fi diminuat sau chiar stopat si pentru asta, multe scoli au pus camere de supraveghere video. Acolo unde institutiile publi