Romania ar putea pierde circa 12% din populatie pana in anul 2025, mai precis 2.259.000 locuitori, conform datelor prezentate de Banca Mondiala in raportul "De la rosu la gri: Cea de-a treia tranzitie" a populatiilor in curs de imbatranire din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica, preluat de Rompres.
Speranta de viata la nastere a femeilor din Romania ar urma a se majora de la 73 de ani in anul 2000 la 76 de ani in anul 2025, in timp ce pentru barbati cifra urca de la 67 de ani la 70 de ani.
Fertilitatea in regiunea Europei Centrale si de Est si a tarilor fostei Uniunii Sovietice a scazut in a doua jumatate a secolului 20, chiar daca au existat mari variatii pe tari. Pe de alta parte, tarile din regiune au inregistrat o crestere a sperantei de viata, in a doua jumatate a secolului trecut. Reducerea fertilitatii si majorarea sperantei de viata in cele mai multe tari au drept rezultat incetinirea ratei de crestere a populatiei si o crestere a ponderii populatiei de varsta inaintata in totalul populatiei.
Cele mai multe tari din regiunea Europei de Est si a tarilor fostei Uniunii Sovietice asista la o imbatranire a populatiei fata de in urma cu 50 de ani.
Romania este inclusa printre tarile 'deja batrane', asemeni majoritatii tarilor din regiunea Europei Centrale si de Est si a tarilor din fostul bloc sovietic. Dintre tarile batrane se numara Albania si Moldova, iar printre tarile tinere se numara Turcia.
Multe tari din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica vor avea, pana in 2025, populatii care se vor clasa printre cele mai batrane din lume, punand in pericol succesele recente ale dezvoltarii economice din regiune in cazul in care reformele sistemelor de pensii si de sanatate nu sunt adresate in mod corespunzator si nu sunt implementate politici care sa promoveze cresterea productivitatii, avertizeaza rapor