Foto: Gandul
O seceta atat de devastatoare ca in acest an nu s-a mai inregistrat din 1946 sau 1947, iar acest lucru se va resimti serios din punct de vedere economic, spune presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu. „Deocamdata nu am facut decat un inventar al pagubelor la culturile de toamna, iar situatia este foarte grava.
Si mai grav este ca nu se mai poate face nimic. Nici daca ploua nu se mai salveaza nimic”, sustine Adrian Radulescu. Statisticile intocmite pana acum de producatorii agricoli arata ca, mai bine de jumatate dintre culturile de toamna sunt compromise in totalitate.
Cea mai afectata pare sa fie cultura de orz, cu o medie de 60%, urmata de grau - 50% si rapita - 40%. „Sunt insa si zone in care culturile sunt afectate in proportie de 100%”, spune Adrian Radulescu.
In acest conditii, efectele sunt usor de anticipat - „scumpiri pe toata linia”, dupa cum ne avertizeaza chiar producatorii agricoli. Iar majorarile de preturi nu se vor resimti doar la materia prima, fiind asteptate, incepand cu trimestrul patru al anului, scumpiri la energie si apa.
Astfel, in conditiile in care culturile nu vor acoperi necesarul de consum, se va apela la importuri. „Cu siguranta ca vom importa cel putin un milion de tone de grau si asta din toamna, deoarece rezervele existente in acest moment sunt de 300.000 tone, ceea ce acopera necesarul pentru doar trei luni”, a mai adaugat Adrian Radulescu.
Desi este convins sa painea se va scumpi in scurt timp, presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, spune ca acest lucru se va intampla nu numai din cauza pretului de import pentru grau, care a crescut destul de mult in ultima perioada, ci si pentru ca pretul „la intern” va fi majorat.
„Recoltarea graului a inceput deja, iar pretul de vanzare este de 5.000 lei/kilogram, inclus de no