Raportul SRI pe 2005, prezentat Parlamentului, vorbeste despre grupuri de interese din fostele tari sovietice care actioneaza pe teritoriul Romaniei. SRI sustine ca Romania a devenit o tinta de mare interes pentru spioni. Premierul Tariceanu a primit mai multe informari de la SRI decat presedintele Basescu.
Directorul SRI, George Maior, a informat, ieri, Parlamentul in legatura cu depunerea la Camera Deputatilor si la Senat a raportului de activitate al serviciului pe 2005.
Raportul, primul intocmit de George Maior in calitate de director al serviciului, vorbeste pe larg despre amplificarea fenomenului de coruptie, despre grupuri de interese din fostul spatiu sovietic care vizeaza obtinerea unei influente in sectorul energetic al Romaniei si despre intensificarea actiunilor de spionaj ale serviciilor secrete straine pe teritoriul Romaniei.
Potrivit documentului intocmit de SRI, ofiterii de informatii au identificat actiuni desfasurate de catre grupuri de interese pentru a-si asigura beneficii ilegale prin acte de coruptie. In ceea ce priveste coruptia din Justitie, raportul SRI arata ca au fost obtinute hotarari judecatoresti favorabile prin ignorarea probelor depuse in dosar sau prin modificarea probelor in favoarea inculpatilor.
Documentul serviciului de informatii nu precizeaza numele persoanelor implicate in astfel de acte, acestea fiind considerate informatii secrete. SRI vorbeste despre situatii in care functionari publici din institutiile cu atributii de control in domeniul financiar-fiscal au favorizat in schimbul unor avantaje materiale activitati de evaziune fiscala si frauda derulate de anumite firme.
Totodata au fost semnalate "unele perturbari pe piata de capital inclusiv ca efect al unor acte de coruptie care au favorizat derularea unor operatiuni finantate din fonduri de provenienta incerta, t