Curtea Constitutionala precizeaza ca alegerea presedintelui Curtii se face in termen de cinci zile de la innoirea componentei Curtii, potrivit articolului 7, alineat 1 din Legea 47/1992 republicata. Cum innoirea componentei Curtii Constitutionale nu a avut loc, mandatul presedintelui este prelungit de drept pana la data alegerii unui nou presedinte de catre Curte, in noua sa componenta, se afirma intr-un comunicat, preluat de Rompres.
Precizarile Curtii Constitutionale vin ca urmare a faptului ca Asociatia 21 Decembrie 1989 a depus, astazi, un denunt penal in atentia procurorului general, prin care il acuza pe presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, de savarsirea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale. Presedintele asociatiei, Teodor Maries, a sustinut ca presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, a fost ales in aceasta functie pe 8 iunie 2004, pentru o perioada de trei ani, astfel incat la data de 20 iunie 2007 (n.r. - cand Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate privind articolul 3 aliniatul 2 din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala), el nu ar mai fi avut dreptul de a prezida sedinte ale Curtii.
In mod exceptional in acest an, Curtea Constitutionala nu isi va reinnoi componenta judecatorilor in luna iunie, ci pe 13 iulie, cand expira mandatele de 9 ani ale celor trei judecatori care au fost numiti in 1998. Judecatorii au depus juramantul pe 13 iulie 1998, dupa care si-au inceput exercitarea functiei de judecator la Curtea Constitutionala, potrivit articolului 63, alineat 2 din legea 47/1992. Astfel, intrucat mandatul unui judecator al Curtii Constitutionale este de 9 ani - mandat constitutional cu o durata stabilita prin articolul 142, alineat 2 din legea fundamentala -, mandatul inceput pe 13 iulie 1998 expira pe 13 iulie 2007.
Cei trei judecatori numiti la Curtea Co