Cafea, cola, ceva de ronţăit şi învăţat numai pe timpul nopţii, atunci când este răcoare şi linişte. Cu toate că aceasta pare reţeta de succes a pregătirii pentru examen, medicii avertizează: „micile plăceri“ dinaintea examenului scad randamentul şi pun în pericol sănătatea.
Probele examenului de bacalaureat şi admiterea la facultate v-au pus cu burta pe carte. Cu cafeaua într-o mână şi batonul de ciocolată în alta, înghiţind de zor lecitină, încercaţi să bateţi recordul la nopţi nedormite şi la cât mai multă materie parcursă în doar câteva săptămâni. Dar fără odihnă şi regim alimentar corespunzător, rezultatele examenelor nu vor fi pe măsura efortului depus. Medicii vă recomandă să învăţaţi ziua, să dormiţi noaptea şi să mâncaţi sănătos. „Trebuie să mănânce puţin şi des, patru-cinci mese pe zi, şi să stea liniştiţi la masă, fără să citească sau să scrie ceva. Să nu mănânce în timp ce învaţă, iar după masă trebuie să stea un pic, să îşi facă siesta“, a spus Daniela Popescu, medic primar specialitatea diabet, boli de nutriţie la Spitalul de Urgenţă Craiova. Sunt recomandate legumele şi fructele proaspete, bogate în vitamine, care îi ajută pe tineri să citească mai mult şi să memoreze mai uşor. Magneziul, potasiul şi sărurile din legume şi peştele ajută la dezvoltarea unei memorii logice.
Program de somn de şase-opt ore pe noapte
În perioada în care învăţaţi ar fi bine să reununţaţi la hamburgeri sau la produsele de patiserie pentru că sunt bogate în calorii şi să staţi cât mai departe de dulciuri. „Este indicat un regim cât mai variat, carne, ouă, lapte, fructe, legume, fără dulciuri sau chipsuri. Tinerii sunt tentaţi să ronţăie câte ceva în timp ce învaţă, chipsuri, dulciuri, dar mai bine mănâncă nişte fructe“, a completat Daniela Popescu. Nu vă puteţi bucura nici de mai mult de o cafea, maximum două pe zi, iar sucurile carbogazoase t