Piata valutara de la Bucuresti a inregistrat in mai un nou maxim de lichiditate, valoarea cumulata a tranzactiilor realizate urcand la 26,9 miliarde de euro.
Recordul istoric inregistrat in mai depaseste maximul stabilit chiar in luna martie, de 23,3 miliarde de euro, nivel care aproape a fost atins si in aprilie. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul operatiunilor realizate pe piata valutara de la Bucuresti marcheaza o crestere semnificativa, cu 78%, de la 15 miliarde de euro. De altfel, in primavara trecuta se tranzactionau lunar 11-14 miliarde de euro.
Cresterea lichiditatii pietei a fost alimentata de prezenta tot mai activa a jucatorilor nerezidenti.
De altfel, dealerii locali s-au obisnuit deja ca nerezidentii sa "faca piata". Astfel, piata se misca in functie de ordinele clientilor straini, iar dealerii se orienteaza de multe ori dupa sentimentul regional, uitandu-se la evolutia zlotului polonez sau a forintului maghiar pentru a intui directia in care se vor misca si cotatiile leu/euro.
Cresterea lichiditatii din mai a avut loc pe fondul revenirii jucatorilor speculatori straini pe pietele emergente. In luna aprilie, speculatorii isi inchisesera o parte din pozitiile de pe pietele emergente, pe fondul cresterii aversiunii fata de risc.
Leul nu a fost insa afectat de acea iesire de fonduri, intrucat lichiditatea foarte scazuta de pe piata monetara locala a determinat cresterea semnificativa a dobanzilor. Astfel, speculatorii au preferat sa-si mentina pozitiile pe leu sau chiar sa faca noi plasamente, astfel incat cursul a scazut usor in aprilie. In luna mai cotatiile au inregistrat o scadere mai accentuata, coborand sub nivelul suport de 3,3 lei pentru un euro, pe fondul vanzarilor mari de valuta, cand speculatorii au revenit pe pietele emergente.
In ultimele luni, leul a aratat ca este mai