Foto: Cotidianul
Integrarea in Uniunea Europeana a scumpit piata imobiliara pe toate segmentele sale, iar cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul terenurilor. Totusi, piata romaneasca s-a dovedit atipica. Multi dintre analistii imobiliari se asteptau ca dupa integrare preturile sa scada, dar nu a fost asa.
„Daca, dupa o jumatate de an de la momentul integrarii, in Bulgaria pretul proprietatilor a inregistrat o crestere de 15%, nici in Romania nu se vorbeste despre vreo stagnare sau reducere, ci de o crestere a acestuia cu 10, pina la 20%“, afirma Monica Marin, partener manager la compania imobiliara EuroMetropola.
Aceasta crestere a preturilor nu a fost determinata insa de avalansa de investitii straine, asa cum spuneau cei care afirmau ca preturile vor creste ca urmare a unei cereri mai mari generate de interesul cetatenilor UE pentru o piata noua.
„Pe linga cerere si oferta, pe orice piata pretul mai depinde si de asteptari. Acestea s-au manifestat imediat dupa aderare, pentru ca multi proprietari s-au asteptat la un boom, care insa nu a mai avut loc. Investitorii nu au asteptat aderarea ca sa vina in Romania.
Totusi, a aparut o crestere a preturilor la oferte. Pe fondul recentelor masuri ale BNR de relaxare a conditiilor de creditare se poate alimenta cererea si astfel se pot influenta preturile“, spune Ioan Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
Terenurile devin vedetele pietei imobiliare. „De la inceputul anului, cred ca pe acest segment s-au inregistrat cresteri de 15-20%. Este greu de facut insa o medie a preturilor, pentru ca depind de caracteristicile terenului“, mai spune Zilisteanu.
In localitati precum Mogosoaia si Buftea, preturile practicate sint de 80-120 de euro/mp. In sud sint cele mai mici preturi, agentii imobiliari vorbind d