Sarbatoare la Stonehenge (Foto: AP)
Conform traditiei, in fiecare an se aduna druizi, tobosari, pagani si, in general petrecareti, pentru a sarbatori solstitiul de vara la monumentul Stonehenge din sudul Angliei. Potrivit Associated Press, anul acesta s-au adunat in jur de 24.000 de oameni pentru a celebra venirea celei mai lungi zile a anului.
In jurul rocilor masive, druizii invesmantati cu mantii negre, coarne de cerb si impodobiti cu frunze de artar au "intrat in jocul" tobosarilor care au dat ritmul petrecerii si au incins atmosfera, in timp ce mii de vizitatori au dansat incantati de soarele a rasarit printre vestitele pietre de la Stonehenge.
Sarbatoarea, initiata in noaptea premergatoare zilei de 21 iunie, i-a adunat pe participanti in jurul ansamblului de pietre care a fost invaluit in culori stridente, urale si mult alcool. Vorba la ordinea zilei: “Solstitiu fericit!”.
Monumentul din Campia Salisbury, care se afla la 130 de km de Londra, a gazduit de-a lungul istoriei multe astfel de sarbatori, solstitiul de vara fiind una din cele mai importante date din calendarul pre-crestin.
Evenimentul capteaza de multi ani atentia lumii si ca urmare a "PR"-ului asigurat de gruparile New Age, care prezinta solstitiul la Stonehenge drept o experienta spirituala sau o modalitate deosebita de distractie.
Solstitiul de vara este ocazie festiva si in alte colturi ale lumii, dar el e sarbatorit adesea spre sfarsitul lunii iunie, obiceiurile diferand de la o zona la alta. Daca suedezii beau rachiu, danezii fac focuri de tabara, iar finlandezii danseaza toata noaptea la tara sub cerul liber. Sarbatoare la Stonehenge (Foto: AP)
Conform traditiei, in fiecare an se aduna druizi, tobosari, pagani si, in general petrecareti, pentru a sarbatori solstitiul de vara la monumentul Stonehenge din sudul Angliei. Potrivit Ass