Pretul mediu pe metrul patrat al apartamentelor din centrul Bucurestiului a ajuns la nivelul de 2.350 euro/ metrul patrat, in timp ce la Budapesta si Varsovia acesta nu depaseste 2.000 de euro. Nici apartamentele din Praga nu sunt mult mai scumpe, la valori de 2.367 euro/metrul patrat.
Apartamentele din centrul Bucurestiului au preturi comparative cu ale statelor din regiune, potrivit unui studiu realizat pe site-ul Global Property Guide, specializat in analiza oportunitatilor de investitii.
Mai mult de 61 de ani (736 de luni) trebuie sa munceasca un bucurestean cu salariul mediu pentru a-si permite un apartament de 120 de metri patrati in centrul Capitalei, perioada in care toate veniturile ar urma sa fie economisite.
Salariul mediu din Capitala inregistrat in primul trimestru al acestui an este de 383 de euro lunar, potrivit Institutului National de Statistica, in timp ce pretul unui apartament de 120 de metri patrati intr-un cartier central din Bucuresti este de 282.000 de euro, potrivit agentiilor imobiliare.
In aceste conditii, bucurestenii sunt printre cetatenii europeni care trebuie sa munceasca cel mai mult pentru achizitionarea unei locuinte, tinand cont ca, spre exemplu, un belgian, cu salariul minim pe economie, trebuie sa economiseasca doar 209 salarii lunare pentru un apartament in centrul Bruxellesului.
Salariul minim pe economie in Belgia era de 1.234 euro/luna, potrivit datelor Eurostat, iar apartamentele din centrul Bruxellesului sunt chiar mai ieftine decat in centrul Bucurestiului, potrivit datelor Global Property Guide.
Cele mai mari salarii minime din Europa sunt inregistrate in Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Belgia si Franta, unde se castiga cel putin 1.200 de euro/luna, de circa patru ori mai mult decat salariul mediu din Bucuresti.
Pe de alta parte, locuinte mai scumpe in centrul orasului se regase