Cu proba de ieri, la alegere între istorie şi geografie, testele naţionale se apropie de final, emoţiile ţinând în schimb în priză elevii şi părinţii până la afişarea rezultatelor, care se va face duminică, după ora 12.00.
OLT. Doar două absenţe s-au înregistrat în Olt la proba de ieri, cei doi candidaţi adăugându-se celorlalţi 68 care au absentat la probele precedente. În rândul evaluatorilor, în schimb, s-a produs o „dezertare“ masivă, astfel că membrii comisiei judeţene au fost nevoiţi să găsească alţi 20 de profesori înlocuitori pentru a se prezenta în centrele de evaluare. Dată fiind situaţia, au fost chemaţi la evaluare şi profesori pensionari, fiind încălcată regula conform căreia aceştia nu vor lua şansa profesorilor de la catedră de a fi numiţi în centrele de corectare. Aceasta a fost explicaţia şi pentru cazul soţiei preşedintelui comisiei, inspectorul şcolar general adjunct Gabriel Savu.
Subiectele n-au fost nici ele în măsură să le pună mari probleme candidaţilor, opinia profesorilor de specialitate fiind aceea că un elev de nivel mediu va obţine cu uşurinţă o notă între şapte şi opt. „E OK subiectul, de dificultate medie, dacă s-a parcurs la clasă. Evident că nu toate cele 100 de variante s-au putut lucra la clasă, iar elevii au mai primit şi teme acasă. Acum depinde de seriozitatea cu care a lucrat fiecare elev“, şi-a exprimat părerea un profesor de geografie.
Nici subiectul la istorie n-a fost mai dificil, în Olt, doar o treime alegând, în schimb, această disciplină. Profesorii de istorie au şi explicaţii pentru alegerea elevilor, una dintre acestea făcând referire la faptul că disciplina le solicită mult capaciatea de memorare şi înţelegrea relaţiei cauză-efect. „Programa de istorie îi obligă să reţină foarte multe date şi nume şi pune accent pe stabilirea relaţiei cauză-efect. În condiţiile în care profesorii de istorie continu