Documente:
Raportul AMP
(22.06.2007) PDF
Trebuie sau nu trebuie aratate cu degetul companiile care au cauzat nereguli in cadrul proiectelor cu finantare europeana? Cine decide daca si cum au cauzat nereguli? Dar aceste nereguli, sunt ele demonstrate negru pe alb? Disputele legate de firme care au castigat licitatii in cadrul proiectelor cu finantare europeana dateaza de cand au inceput primele proiecte in Romania.
Acuzatiile de nereguli s-au formulat cu jumatate de gura, mai degraba sub forma “nemultumirilor” unor beneficiari sau autoritati. Aceasta fiindca in majoritatea situatiilor acuzatii nu au fost “prinsi” de justitie. Cert este ca multe proiecte au esuat, ori se afla in impas, iar beneficiarii se plang de prestatia companiilor furnizoare de lucrari sau servicii.
Anca Boagiu, fostul ministru al integrarii europene, a propus infiintarea unei “liste negre”. Declaratia nu a fost insotita de nici un demers concret.
Raportul “Transparenta fondurilor europene in Romania” al Agentiei de Monitorizare a Presei ( document atasat ) a resuscitat aceasta tema.
Beneficiarii chestionati, in proportie de 73%, si autoritatile in procent de 22% au spus ca lipsa listelor negre continand firmele care au dovedit iresponsabilitate si practici corupte in decursul implementarii proiectelor reprezinta un risc foarte mare pentru perpetuarea cazurilor de coruptie si a neregulilor.
“euROfonduri” a solicitat opinia catorva autoritati implicate in gestionarea fondurilor europene. Au reactionat la solicitare, pana in prezent, Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTP), Ministerul Mediului si Agentia de Dezvoltare Regionala Centru. Opiniile oficialilor sunt impartite.
In principiu, numai reprezentantii MIMMCTP sunt de acord cu infiintarea unei astfel de liste. Comentariul transmis