In 2004, cand negocierile in vederea aderarii Romaniei la UE se apropiau de finalizare, Finlanda a insistat serios asupra necesitatii reformarii sistemului de justitie din Romania, pronuntandu-se impotriva unor simple masuri cosmetice.
Mai nou, guvernul de la Budapesta al premierului Ferenc Gyurcs?ny s-a revoltat tocmai impotriva rezultatelor obtinute in acest plan.
Fostul lider al tineretului comunist maghiar, care anul trecut se falea cu reusita inselarii propriului electorat, a protestat vehement, prin portavocea Ministerului de Externe, in legatura cu urmarirea penala a unui coetnic din Romania - ce-i drept ministru, dar banuit de grave incalcari ale legii.
Ar fi fost de asteptat ca iritarea lui Gyurcs?ny sa fie provocata mai curand de conduita lui Zs?lt Nagy, care a tinut cu dintii de functie pana in ultima clipa - cea a suspendarii sale. Gestul sau a afectat, inca o data, aura probitatii UDMR. Ar mai fi fost de asteptat ca premierul roman sa-i spuna omologului sau maghiar sa-si vada de treburi si de propriile probleme.
Dar Tariceanu a preferat sa concureze insolenta lui
Gyurcs?ny, plangandu-se Comisiei Europene de incapacitatea politicienilor autohtoni de a-i pune la punct pe acei procurori care recurg la metode neconvenabile de investigare.
A se compara blandetea recentei sale reactii cu iritarea sa din mai fata de ambasadorii occidentali care-si exprimasera ingrijorarea legata de posibila revocare a unui procuror independent, insarcinat cu anchetarea unor importanti politicieni ai tarii!
De fapt, ne-a fost dat sa asistam la o tentativa transfrontaliera a unor lideri parsivi de a sabota o reforma cruciala, necesara limpezirii apelor politice tulburi dintr-un nou stat membru al UE. Daca Bruxelles-ul va ramane impasibil, atunci este clar ca eforturile grupurilor oligarhice de a se mentin