Profesorul universitar doctor Dumitru Carstina a explicat, pentru Romania libera, cum apare si cum poate fi evitat botulismul
Botulismul poate fi mortal, avertizeaza specialistii clujeni in boli infectioase. Profesorul universitar Dumitru Carstina, medic la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj, sustine ca reusita tratamentului depinde de momentul in care se administreaza serul antibotulinic si de cantitatea de toxina ingerata.
"Simptomele sunt date de toxina Bacilului botulinic, care este produsa in conserve, in conditii de anaerobioza", spune profesorul clujean. Potrivit acestuia, bacilul se gaseste pe sol, de unde poate ajunge, in timpul procesului de fabricatie, in conserve de carne sau legume, produse artizanal sau industrial.
Dintre animale, bacilul se gaseste in pesti si, mai ales, in cei care nu sunt suficienti eviscerati. "Dezvoltarea bacilului botulinic este favorizata in conservele vegetale preparate artizanal, care nu sunt bine fierte si sunt acoperite cu o pelicula de ulei, in zacusca, dar si in conservele de carne, peste, mezeluri si in produsele afumate", a declarat
Dumitru Carstina. Specialistul clujean sustine ca, uneori, conservele se bombeaza, iar alteori acestea au modificari de gust, dar aceste modificari nu sunt obligatorii.
"Toxina se absoarbe in tubul digestiv si ajunge in sange, unde circula foarte mult timp si influenteaza transmiterea neuro-musculara, consecinta fiind paraliziile", a precizat profesorul clujean.
Simptomele bolii constau in uscaciunea gurii, tulburari de inghitire, modificari ale vocii, ochi cu pupilele dilatate, constipatie, iar in formele intense tulburari de respiratie. "Boala nu evolueaza cu febra, iar pacientul este constient mult timp", mai spune Dumitru Carstina.
@