La Neptun si Mangalia, s-a desfasurat, in perioada 8-12 iunie, cea de-a sasea editie a Festivalului "Zile si Nopti de Literatura". Au participat 60 de scriitori din Europa si America. Pentru prima oara au fost prezenti poeti, traducatori si critici din tari recent aderate la Uniunea Europeana - Estonia, Letonia, Norvegia, Lituania, Slovacia. Tema supusa dezbaterii a fost "Asteptarile europene fata de literatura tarilor recent aderate la Uniunea Europeana". Marele Premiu al Festivalului (in valoare de 10.000 de euro) a fost decernat poetului rus Evgheni Evtusenko.
Tema festivalului era de-o actualitate fierbinte in conditiile in care Romania a devenit de la 1 ianuarie 2007 membra a Uniunii Europene. Daca tot omul si-a pus intrebari despre cum va fi viata lui intr-un stat-membru al familiei europene, era absolut firesc ca si scriitorul sa se intrebe ce se va petrece cu scrisul, cu cartile lui. Se va schimba ceva in statutul sau, in relatiile sale cu editorul, cu traducatorul, cu publicul? Ne vom europeniza - subit si administrativ - doar prin actul de aderare, ne vom conforma si noi unor standarde impuse, precum celelalte domenii: justitie, administratie, comert, finante, economie? De fapt, ce sa ne mai ascundem dupa deget: asteparile noastre, ca scriitori, erau legate de iesirea in Europa (traduceri, difuzari si, desigur, recunoastere). Numai ca domeniul culturii nu este chiar o prioritate nici macar in UE (in afara mult-trambitatului concept de multiculturalism) si nu poate fi reglementat prin norme europene, ca alte domenii.
Bun, astea erau asteptarile noastre, dar ale lor? Asteptarile Uniunii Europene de la literatura tarilor recent aderate nu pot acoperi decat principii: cultura sa fie..., cultura sa promoveze... In fond, intr-o lume globalizata si standardizata, elementul identitar (adica ceea ce trebuie sa ne diferentieze) este cultura. La