stazi debuteaza la Sibiu unul dintre cele mai ciudate proiecte ale Capitalei Culturale. Unul care aduce valurile oceanului pe strada Cetatii, o meduza vorbitoare in Piata Mica si concerte de muzica de greieri in cateva ganguri din centrul istoric. Treceti ziua in amiaza mare prin Piata Mica si o sculptura in forma de meduza, amplasata in fata Casei Artelor va interpeleaza.
Nu e chiar dragoste la prima vedere dar va da intalnire mai pe seara cand se mai intuneca. Seara, discoteca! Meduza isi schimba culorile de fiecare data cand ineva interactioneaza cu ea. Iti place de ea si ii spui cuvinte frumoase sau o atingi usor, ea se bucura, incepe sa palpaie sau se rusineaza si se face rosie.
Nu o gasesti deloc agreabila, se enerveaza, se face albastra si iti raspunde pe acelasi ton. In cazul in care esti un tip plictisitor si chiar n-ai ce sa ii spui se face galbena, se plictiseste, adica intra in „starea de meduzeala” si ea ati cam incheiat conversatia.
„Este prima instalatie inteligenta de acest gen din lume. Dupa stiinta mea este si prima care vorbest cu tine in timp real”, Romelo Pervolovici, coordonatorul proiectului
Meduza de mai sus este unica cel putin in tara noastra. Are inglobata in ea tehnologie de ultima ora si a costat mai bine de 100.000 de euro. In afara, pe echipamente similare se lucreaza in cercetare si pe sume de orinul milioanelor de euro. Aici este doar unul din proiectele aduse la Sibiu pentru Capitala Culturala de catre Fundatia Culturala Meta.
Meduza este proiectul artistului Romelo Pervolovici si a lucrat la ea mai bine de doi ani si jumatate. „Este prima instalatie inteligenta de acest gen din lume. Dupa stiinta mea este si prima care vorbest cu tine in timp real”, spune acesta. De ce o meduza? Ii place marea? „Nu imi place marea dar imi place Sibiul.
Si daca nu poate veni Maho