Liderii statelor europene foste comuniste au fost candva personalitati remarcabile, cunoscute pe plan international, insa lucrurile sunt complet diferite in prezent, comenteaza The Economist in editia electronica de azi consultata de Mediafax, mentionand numele unor fosti si actuali presedinti, printre care si Traian Basescu.
Optimistii spera ca Valdis Zatlers, un chirurg ortoped, se va descurca in noua sa calitate de presedinte al Letoniei. Chiar si cei mai curajosi sustinatori ai sai se indoiesc insa ca acesta va egala performantele predecesoarei sale, Vaira Vike-Freiberga, singurul sau avantaj fiind sprijinul liderilor politici din tara. Aspectul trist al acestei situatii este ca doctorul se potriveste atat de bine in peisajul politic anost al regiunii, apreciaza publicatia citata.
Fostii lideri ai Poloniei, Lech Walesa, si Cehiei, Vaclav Havel, raman celebri pe plan mondial. Fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski era admirat in strainatate pentru tactul sau diplomatic, adauga The Economist, care mai aminteste numele unor politicieni reformatori ca Mart Laar (Estonia), Egor Gaidar (Rusia) si Mikulas Dzurinda (Slovacia).
Acum lucrurile sunt diferite. Doar doi lideri se remarca: presedintii Rusiei si Estoniei. Liderul rus Vladimir Putin are multi critici, dar atunci cand vorbeste, oamenii il asculta. Presedintele eston, nascut in Suedia si care a studiat in Statele Unite, Toomas Hendrik Ilves, ia atitudine in numele tuturor fostilor sateliti europeni ai Rusiei, comenteaza publicatia.
In alte tari, oficialii straini gasesc putine personalitati "cu greutate" cu care sa discute. Politicienii Ucrainei sunt implicati intr-un conflict ce pare fara sfarsit si exasperant. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, este un sustinator ardent al constructiei europene si euroatlantice, dar este blocat intr-un conflict cu Guvernu