Romania este reprezentata la Consiliul de vara de la Bruxelles de seful statului si de primul ministru.
Inainte de a pleca la Bruxelles, Traian Basescu a precizat ca obiectivul major al Romaniei la Summit-ul Consiliului European este ca Tratatul UE sa nu afecteze major proiectul Tratatului Constitutional, aprobat deja in 18 tari. Reprezentantii celor 27 de state spera sa ajunga la un compromis in aceste zile.
In plus, seful statului a aratat ca, pornind de la propunerea de mandat a presedintiei germane, distribuita statelor membre, Romania are cateva observatii. Astfel, delegatia romana va sustine suprematia Cartei Drepturilor Omului asupra legislatiei interne, in conditiile in care unele state pun sub semnul intrebarii caracterul juridic obligatoriu al Cartei.
Pornind de la premisa ca Uniunea Europeana trebuie sa fie un actor global, seful statului a afirmat ca Romania va sustine necesitatea ca UE sa aiba personalitate juridica si o politica externa unica. Totodata, va sustine o clauza legata de securitatea energetica, privind „obligativitatea solidaritatii intre statele membre, in situatia in care unul din statele membre este in dificultate energetica”. "Romania va sustine ca dreptul comunitar trebuie sa prevaleze asupra dreptului national", a subliniat presedintele.
Astfel, Romania se asociaza celor 22 de state care sunt dispuse sa accepte in principiu proiectul de Tratat al reformei, cum a numit cancelarul german, Angela Merkel, proiectul sau de nou tratat constitutional al UE, care pastreaza "ideile inovatoare" ale revolutei Constitutii, dar care nu este acceptat de Marea Britanie si care are sanse slabe sa fie acceptat de Olanda, Polonia si Cehia.
"Nu ne putem permite sa avem abordari subiective"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca pozitia Romaniei la reuniunea Consiliului European din vara este preg