Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a avut de dat un examen greu cu „ţarul” de la Moscova, Vladimir Putin. Plecat să negocieze pe marginea conflictului transnistrean, dar şi a reluării exporturilor de vin moldovenesc către Rusia, Voronin se întoarce cu mai multe puncte câştigate.
Autorităţile ruse anunţaseră oficial încă de acum un an că Moldova nu mai este supusă embargoului, însă vinul continua să fie oprit la graniţă din raţiuni „sanitare”. Ieri însă, liderul de la Kremlin a anunţat că ‘’Guvernul rus a trimis instrucţiunile necesare pentru livrările de vinuri moldoveneşti pe pieţele Rusiei’’.
De asemenea, Rusia şi Republica Moldova au reuşit să rezolve problema stabilităţii importurilor de gaze naturale ruseşti – a fost semnat un acord pe cinci ani, a declarat Voronin, citat de Itar-Tass. Mulţi analişti politici de la Chişinău se tem că preţul plătit Rusiei pentru aceste concesii este Transnistria şi acceptarea de către Voronin a planului secret negociat cu Kremlinul.
De altfel, înainte de începerea tête-à-tête-ului, Putin a confirmat că Transnistria este de fapt principalul subiect de dezbatere. Ar fi vorba despre acordarea unui statut special Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, statut controlat de Moscova.
De asemenea, Chişinăul s-ar angaja să rămână „neutru”, respectiv să nu adere la niciun bloc militar precum NATO. Pe lângă toate dovezile de „prietenie” din ultima vreme faţă de Rusia (ultima a fost boicotarea summitului GUAM, destinat contracarării influenţei ruseşti), autorităţile moldovene au mai arătat un semn de „preţuire”.
Înainte de a pleca spre Moscova, Vladimir Voronin a depus vineri flori la complexul memorial ‘’Eternitatea’’ din Chişinău închinat eliberatorilor din Armata Roşie, cu prilejul Zilei comemorării victimelor fascismului. Însă cu două zile înainte de întrevederea cu Putin, în timpul vizitei de la