Lipsa rezultatelor in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate din Romania si Bulgaria ingrijoreaza oficialii de la Bruxelles. Dupa sase luni de la aderare, cele doua tari nu au convins Uniunea Europeana ca au facut progrese in combaterea coruptiei generalizate si a crimei organizate, comenteaza agentia Reuters, preluata de Hotnews.
Pentru Romania sunt date ca exemple negative activitatea ministrului de Justitie, Tudor Chiuariu, stagnarea dosarului lui Adrian Nastase si limitarea atributiilor Agentiei de Integritate.
Unele state membre UE considera ca Romania si Bulgaria, in calitatea lor de tari balcanice sarace, au fost primite prea devreme in blocul comunitar. Cele doua tari sunt monitorizate in continuare de oficialii UE si - daca nu indeplinesc criteriile cerute in domeniul justitiei - exista riscul sa fie sanctionate dupa raportul din 27 iunie, noteaza Reuters.
Reuters arata ca ambele tari si-au reformat sistemul judiciar si au promulgat legi de infiintare a unor institutii de combatere a coruptiei, conform cu cerintele Uniunii Europene. Totusi, pasii efectuati in acest sens nu sunt suficienti, iar observatorii europeni considera ca rezultatele sunt contracarate de administratia de stat ineficienta, de politicienii recalcitranti si de disputele politice.
"Nu am vazut nici o urma de rezultat, nici un impact asupra societatii. Ar fi trebuit sa aduca mai multe dovezi ca se vor dedica luptei impotriva coruptiei la toate nivelurile", a declarat un diplomat european citat de Reuters.
In Romania, arhitectul reformei in justitiei, fostul ministru Monica Macovei, si-a pierdut postul in aprilie, din cauza conflictelor politice. Analistii spun ca succesorul ei, Tudor Chiuariu, este slab si ineficient.
"Lupta anticoruptie a intrat in marsarier. Nu este clar ce vrea sa faca noul ministru. Pare sa