"Ofensiva" atasatului militar
Primul Razboi Mondial a adus cu sine nu numai o intensificare a actiunilor informative desfasurate de diplomati, ci si o organizare, diversificare a lor.
Dintre persoanele care isi desfasurau activitatea in cadrul oficiilor diplomatice, cele in ale caror atributii de serviciu se aflau activitatile informative erau atasatii militari, caci chiar formatia si cunostintele lor ii fac apti de a desfasura actiuni de culegere a datelor strategice si, uneori, chiar operative. De altfel, aceasta situatie s-a mentinut pana in perioada contemporana.
Desigur, in conditiile premergatoare sau in cursul conflagratiilor, asemenea activitati se intensifica si capata un caracter decisiv pentru desfasurarea ostilitatilor. De cele mai multe ori, succesul acestor actiuni informative depinde si de gradul de organizare, riposta a armatelor adverse, a serviciilor lor secrete, de atmosfera care domneste in randurile sale, chiar de profilul moral al spionilor-diplomati si al agentilor recrutati.
In conditiile in care un conflict militar intre Austro-Ungaria si Rusia era iminent, spionajul militar rus (asa-numita Raswedka) a initiat o serie de actiuni care vizau procurarea de informatii, dar, mai ales, recrutarea de persoane care puteau deveni utile in momentul izbucnirii conflagratiei.
In aceasta perspectiva, atasatul militar al reprezentantei diplomatice a Rusiei la Viena, colonelul Martschenko, a trecut la "ofensiva", organizand o serie de "lovituri" cu succes real pe "frontul secret". Reusita acestora s-a datorat si faptului ca Martschenko a stiut sa foloseasca atmosfera si starea de spirit din randurile ofiterimii austriece pentru a-si recruta agenti. De cele mai multe ori, motivele erau dintre cele mai "pamantene": datorii la joc, dezamagire fata de felul in care se faceau avansarile in armata chezaro-craiasca, pasiuni inter