Canicula afectează tot mai mulţi oameni. Meteorologii nu mai contenesc cu avertizările, medicii fac şi ei recomandări, sirenele salvărilor se aud tot mai des, iar oamenii se feresc de efectele căldurii cum pot.
Cele mai expuse sunt persoanele cu probleme de sănătate, dar şi cele care ignoră, pur şi simplu, orice avertisment. Marţi, Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) OLT a înregistrat 33 de solicitări, cazuistica fiind: hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, insuficienţe cardio-respiratorii, lipotimii, agitaţii psihomotorii etc.. Ieri, o nouă zi solicitantă pentru personalul medical, acelaşi gen de intervenţii cauzate de caniculă. Din fericire, în raportările care ajung zilnic la Ministerul Sănătăţii Publice nu exista, până ieri, nici un deces cauzat de temperaturile ridicate.
În localităţile din judeţul Olt, care de mai mulţi ani au probleme cu aprovizionarea cu apă, deşi se credea că s-au rezolvat o dată cu investiţiile în reţelele de alimentare, s-a ajuns la situaţia în care oamenii şi animalele se chinuiesc pentru că nu se plăteşte consumul de apă.
Sucuri naturale şi ceaiuri reci
Populaţia nu respectă recomandările specialiştilor. Cetăţenii din judeţ mai au o barieră de trecut atunci când vine vorba de protecţie. „Există o diferenţă între ţinuta vestimentară a femeilor din sudul ţării şi variantele adoptate de femeile din Ardeal. La noi, femeile au o anume pudoare în a purta pălării, ca să nu mai vorbim de femeile de la ţară, care folosesc destul de des marama neagră“, a spus directorul SJA, dr. Adrian Popa.
Dincolo de modul cum ne îmbrăcăm (haine subţiri, din ţesături naturale, de culori deschise, pălării sau şepci, obligatoriu de purtat în aceste zile), alte câteva reguli trebuie respectate cu sfinţenie. Bolnavii cronic nu trebuie să-şi întrerupă tratamentul, trebuie evitat consumul de băuturi alcoo