O noua premiera mondiala in transplantul de rinichi a fost realizata de echipa de medici de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj. Premiera consta in transplantarea unei parti de rinichi, si nu a intregului organ.
Primul transplant de hemi-rinichi a durat 7 ore si a fost realizat miercuri, de dupa-amiaza si pina seara tirziu, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca. Seful ICURT, prof. dr. Mihai Lucan a precizat ca acest tip de transplant a fost unica speranta pentru Alex, un baietel de 3 ani care sufera de insuficienta renala cronica.
„Am fost nevoiti sa recurgem la aceasta varianta, de micsorare a rinichiului, din cauza disproportiei de volum, greutate corporala si volum de singe intre mama, care a fost donatorul, si copil. Toate calculele, realizate impreuna cu specialistii de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, prof. dr. Mircea Birsan si conf. dr.
Adrian Iancu, au evidentiat incapacitatea organismului copilului de a revasculariza eficient rinichiul mamei dupa transplant. Este un caz special si doar tehnologia existenta ne-a dat posibilitatea sa rupem barierele naturii“, a declarat prof. dr. Mihai Lucan.
Pentru a putea efectua transplantul, medicii au apelat la reconstructia virtuala tridimensionala realizata cu ajutorul celui mai performant Computer Tomograf din tara (Sensation, Siemens-64 slices), care functioneaza intr-o clinica privata din Cluj. Astfel, a fost permisa reconstructia fidela a vascularizatiei rinichiului matern.
„Pe aceasta baza, am putut realiza operatia initial virtual, inainte de operatia reala, modalitatea de micsorare a rinichiului mamei in asa fel incit copilul transplantat sa poata sa-i asigure o perfuzie fiziologica“, a precizat prof. Lucan.
Divizarea organului de transplant este frecvent folosita in cazul ficatului si pulmonului