Analistul financiar Ilie Şerbănescu, fost ministru al Economiei, a declarat, ieri, la Braşov că „sistemul public de pensii se află într-o criză fără ieşire, nu se găseşte chiar nicio soluţie”. Şerbănescu a afirmat că sunt mai multe cauze care au adus sistemul public de pensii în colaps – demografice şi economice.
Astfel, dacă în prezent, din 21 de milioane de români, doar 10 milioane sunt apţi de muncă, „în 2050, din 17 milioane de români, doar 6,8 milioane vor fi activi”. În aceste condiţii, vor ajunge din ce în ce mai puţini bani la sistemul public de pensii. „Ceauşescu a făcut o treabă deşteaptă, pentru că erau trei salarii care întreţineau o pensie. Acum un salariu întreţine o pensie şi ceva”, a arătat Şerbănescu.
Principala cauză economică este folosirea banilor acumulaţi în sistemul public de pensii la „acoperirea găurilor negre din economia românească de către Guvernul Roman şi cele care i-au urmat”, după ce Petre Roman, fost premier, a afirmat că statul trebuie să se retragă din administrarea societăţilor comerciale. „În acest fel, la buget au venit mai puţini bani, pentru că ei au rămas la întreprinderi, dar în acelaşi timp avea aceleaşi obligaţii de pe vremea comunismului, adică mult mai multe decţât acum”, a spus Şerbănescu, explicând starea actuală a sistemului public de pensii.
Analistul a mai spus că sistemul pensiilor private se poate dovedi unul de succes. „Astfel, o parte din banii care se duc la sistemul public ar putea ajunge la sistemele private care i-ar putea înmulţi, astfel încât să nu mai existe probleme cu plata pensiei în momentul în care vom atinge vârsta de pensionare”, a mai spus sursa citată.
Declaraţiile lui Şerbănescu au fost făcute la un dineu de afaceri organizat de Omniasig, una dintre companiile prezente pe piaţa pensiilor private din România. Analistul financiar Ilie Şerbănescu, fost ministru al Economi