La sase luni dupa aderarea la UE, Romania si Bulgaria nu au reusit sa demonstreze ca au inregistrat progrese credibile in combaterea coruptiei generalizate si a crimei organizate, in pofida reformelor legislative pe care le-au pus in aplicare, se arata intr-o analiza realizata de
agentia Reuters.
Cele doua tari si-au reformat sistemul judiciar si au promulgat legi de infiintare a unor institutii de combatere a coruptiei, conform cerintelor UE, dar rezultatele sunt contracarate de administratia de stat ineficienta, de politicienii recalcitranti si de disputele politice.
"Nu am vazut nici o urma de rezultat, nici un impact asupra societatii", comenteaza un diplomat european de la Bucuresti, citat de Reuters, adaugand ca ar fi fost nevoie de mai multe dovezi ale angajarii in lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile.
Reuters remarca faptul ca lipsa rezultatelor trezeste temeri la Bruxelles, unele state din UE sustinand ca Romania si Bulgaria, "cele doua tari balcanice sarace", au fost primite in blocul comunitar prea devreme.
Actele de coruptie sunt atat de puternic inradacinate in institutiile din Romania si Bulgaria incat multi politicieni locali ezita in a implementa reforme eficiente. In plus, sistemele judiciare din cele doua tari au legaturi prea stranse cu grupurile infractionale, iar noile legi sunt lipsite de mecanismele de implementare.
La acestea se adauga disensiunile dintre partidele de guvernamant, din cauza carora reformele au fost aproape sistate dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.
Integral in Romania Libera
La sase luni dupa aderarea la UE, Romania si Bulgaria nu au reusit sa demonstreze ca au inregistrat progrese credibile in combaterea coruptiei generalizate si a crimei organizate, in pofida reformelor legislative pe care le-au pus in aplicare, se arata intr-o analiz