» Firmele cu restante bugetare care primesc somatii de plata sunt "alese" zilnic cu ajutorul unui program de calculator special.
» Verificarea fiselor analitice de la administratiile financiare, o data la sase luni, fereste firmele de probleme.
» Rambursarile de TVA se fac la zi in sectoarele 1 si 2 ale Capitalei, iar pentru sectoarele 3 si 6 se fac la nivelul inceputului de an.
Societatile restantiere la plata taxei pe valoarea adaugata sunt din ce in ce mai prompt taxate de catre administratiile financiare. Tot mai multe companii se plang ca se trezesc peste noapte cu conturile blocate din cauza acestor restante si acuza Fiscul ca nu-i avertizeaza in prealabil. In schimb, reprezentantii Fiscului se apara si spun ca vinovati sunt administratorii firmelor care uita sa-si verifice fisele analitice pentru a face eventualele reglaje financiare care se impun. "Acest reglaj presupune verificarea daca toate declaratiile si deconturile sunt inregistrate la Fisc, daca declaratiile corespund cu cele inscrise in fisele analitice si daca toate platile efectuate sunt inscrise in fise", spune Cristian Nicolae Stoina, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti (DGFPB).
Gresirea conturilor, o eroare frecventa
Cea mai des intalnita greseala se produce la viramente pentru ca multi scriu gresit conturile. "Ei fac intr-adevar platile, dar banii ajung in alte conturi decat cele unde ar fi trebuit si, de aici, incep penalitatile si somatiile de plata", explica seful Fiscului bucurestean situatia. Alegerea celor cu datorii catre stat care primesc somatii de plata se face cu ajutorul unui program de calculator, tocmai pentru a se evita acuzatiile de subiectivism. Din momentul in care primesc somatiile, datornicii au 15 zile ragaz pentru a-si rezolva problemele. "Somatiile le trimitem cu confirmare de primire, dar mul