Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) si ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) au finalizat evaluarea programelor de sanatate si a unitatilor sanitare pe primul trimestru al anului in curs. Obiectivele acestui control au vizat evaluarea programelor nationale de diabet, oncologie si post-transplant, raportarea indicatorilor de utilizare a serviciilor si economico-financiari, dar si calitatea serviciilor medicale in spitale. Pentru Programul national de diabet, care este asigurat de doi medici specialisti, echipele de control mixte, formate din personal de la ASP si CJAS Braila au constatat ca nu au fost disfunctionalitati privind asigurarea cu medicamente, ca bolnavii au primit scrisori medicale de la medicul specialist, dar nu toti au ajuns la medicul de familie, ca se asigura eliberarea medicamentelor prin farmacii.
Fata de aceeasi perioada a anului 2006, la nivelul trimestrului l pe acest an, sumele cheltuite au fost mai mari, prin cresterea numarului de pacienti dar si cresterea costului pe schema terapeutica. Oricum, se subliniaza, nu s-a depasit media pe tara.
Potrivit raportului semnat de dr. Delia Rasnoveanu, director-adjunct al ASP si dr. Mariana Tarachiu, director-presedinte al CJAS, pentru Programul national de oncologie, care este asigurat de 4 medici specialisti, cheltuiala s-a incadrat in sumele alocate si nu au fost disfunctionalitati, iar la Programul national de post-transplant, la nivelul judetului Braila, sint in evidenta 27 de pacienti monitorizati prin medicii specialisti si medicii de familie.
Salariile reprezinta mai mult de 70% din bugetul spitalelor
Referitor la verificarea indicatorilor de management al spitalelor, raportul pe primul trimestru al acestui an demonstreaza ca numarul de bolnavi externati a fost mai mare decit cel planificat, durata med